Voorzitter en jurylid René de Koster over de Logistica Award 2024

Rene_de_koster-logistica-award-jurylid
julia
05 juni 2024
3 min

Op 5 november wordt de Logistica Award 2024 uitgereikt tijdens Logistica Next. Een vijfkoppige jury beoordeelt de ingediende innovaties. Eén van de juryleden en voorzitter is René de Koster, hoogleraar Logistiek en Operations Management aan de Erasmus Universiteit. Hij is reeds vanaf de allereerste Logistica Award jurylid en voorzitter van deze prijs sinds 2012. Daarom kan hij alles vertellen over het belang van de Logistica Award en het proces. Hij beantwoordt vier vragen over de Award.

Kunt u ons iets vertellen over de geschiedenis en het belang van de Logistica Award?

De Logistica Award bestaat sinds 2003. De Award wordt uitgereikt in de Logistica Next beursjaren. Logistica Next vindt om de twee jaar gelijktijdig plaats met de jaarlijkse vakbeurs ICT&Logistiek. Dat deze gelijktijdig plaatsvinden is weer het geval in 2024.

De prijs is belangrijk voor zowel aanbieders van logistieke oplossingen, om aandacht voor de nieuwe ontwikkelingen te vragen, als voor gebruikers van die oplossingen, om inzicht te krijgen in die nieuwe ontwikkelingen. De deelnemers aan de prijs kunnen gevestigde ondernemingen zijn, maar ook start-ups met nieuwe ideeën.

Wat zoekt de jury specifiek bij de inzenders dit jaar? Zijn er bepaalde innovaties of trends die u opvallen in de industrie?

Er zijn diverse nieuwe ontwikkelingen, maar de jury kijkt vooral naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van interne logistiek met een zekere Nederlandse inbreng. Ontwikkelingen bijvoorbeeld op het gebied van robotisering, AI, Internet of Things applicaties en software. Of denk aan ontwikkelingen op meer traditionele gebieden als veiligheid, opslag, transport, verpakking, ergonomie, energieverbruik, procesbewaking en duurzaamheid. We laten ons graag verrassen met spannende inzendingen.

Hoe beoordeelt de jury de inzendingen en hoe zorgt u voor een eerlijk en transparant beoordelingsproces?

De jury bestaat naast mijzelf uit Eric Hereijgers, Jan Hommes, Peter Leerintveld en Rudy Negenborn. Elk jurylid beoordeelt de verschillende inzendingen op vijf criteria: Toepassingswaarde, Innovativiteit, Marktpotentieel, Kosteneffectiviteit en Creativiteit. Daarnaast moet de inzending enige Nederlandse inbreng hebben. De eindscores worden vergeleken en daarna wordt de winnaar vastgesteld. De juryleden hebben een eigen expertise en mogen uiteraard niet stemmen op eventuele inzendingen waar ze zelf een rol in hebben. Dit garandeert een objectieve beoordeling.

Welke impact heeft de Logistica Award op de logistieke sector in het algemeen en op de winnaar?

Die rol is bescheiden. De beste inzendingen vinden hun weg naar de markt waarschijnlijk toch wel, ook zonder deze prijs. De Award genereert echter extra publiciteit, zowel in de pers als door bezoekers op de beurs. Hiermee kan het marktsucces versneld worden. Inzendingen van kleinere bedrijven worden soms omarmd door grotere bedrijven en krijgen daarmee een groter bereik. Daarnaast krijg je een bokaal en reflectie op je product door de jury.

Tegen bedrijven die nog twijfelen zou ik zeggen: wat heb je te verliezen? Naast wat benodigde tijd, om het formulier in te vullen en de innovatie te presenteren, is deelname gratis!

Schrijf jouw innovatie in en maak kans op de Logistica Award 2024

Verdient jouw logistieke innovatie een Award? Ga dan de uitdaging aan: schrijf jouw innovatie (kosteloos) in en maak kans op de Logistica Award 2024, dé onderscheiding voor de meest innovatieve oplossing in de logistiek. De inschrijving sluit 15 juni 2024. Ga naar de Logistica Award 2024 pagina voor meer informatie.

julia